Számlázó program adóhatósági ellenőrzési funkció

2015.11.17.

 

A számlázó programokkal szembeni követelmények újabb elemmel bővültek. Az adóhatósági ellenőrzés céljából a számlázó programoknak olyan kimenettel (export funkcióval) kell rendelkeznie, mely a rendeletben leírt adattartalommal képes a számlázó program által kiállított számlákról külső adathordozóra archiválást biztosítani. A funkció lényege, hogy így a számlázó programok esetében, azok típusától függetlenül olyan egységes adatexport funkció készíthető, melyet a NAV az ellenőrzés során fel tud dolgozni, függetlenül attól, hogy mely cég által készített, vagy forgalmazott szoftverét használjuk a számlák kiállítása során. Konkrétan meghatározásra került az egységesítés jegyében, hogy valamennyi számlázó programban „Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezéssel kell ezt az adatexport funkciót megjelölni. Továbbá meghatározásra kerültek azok a kötelező szűrési feltételek, mellyel legalább rendelkeznie kell ennek a funkciónak, pl. mely időszakban kibocsátott, vagy mely sorszámtartományú számlák vonatkozásában készüljön el az XML fájlstruktúrában meghatározott adatexport fájl.

 

A HessynSzámlázó programban az előírt „Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkció a 2015.06.26-án kiadott 9.02. verziószámú frissítéssel került kiadásra, és érhető el a Feladás/átvétel főmenüből.

 

Fontos megjegyezni, hogy a rendelet előírása szerint, mivel a számlázó programmal szemben követelményként írja elő a fent részletezett funkciók meglétét, ezért annak esetleges hiányában a számlázó program a továbbiakban nem használható számla kiállítására.

A számlázó program frissítése a felhasználók feladata!

 

Érintett jogszabályi helyek:

23/2014. (VI.30.) NGM rendelet 11/A. §-a, továbbá a 18. § (2) bekezdésének és 19. § rendelkezései.

 

NAV gyakran ismételt kérdések PDF dokumentum hivatkozás:

http://www.nav.gov.hu/data/cms382428/Egyeztetett_Adozasi_kerdes___Szamlarendelet_2_3__melleklet.pdf

http://www.nav.gov.hu/data/cms382357/GYIK_szamlazo_program.pdf

 

 

A tájékoztatóban közölt információk nem tekinthetők tanácsadásnak, így kizárólag általános iránymutatásként szolgálnak, és nem helyettesítik az adott ügylet esetenkénti vizsgálatát, illetve az adótanácsadást. A Hessyn Kft. nem vállal felelősséget a tájékoztatóban esetlegesen szereplő elírásokért vagy annak eltérő értelmezéséért, valamint a tájékoztatóban található információk alapján eljáró személyek ebből fakadó esetleges káráért vagy veszteségéért.