Beszámolók letétbe helyezési módja változik 2016. december 1-től

2016.12.01.

 

2016. december 1-től az ÁNYK keretprogramon keresztül történő beküldés helyett kizárólag az OBR rendszeren keresztül történhet a beszámoló közzététel*.

Az OBR (Online Beszámoló Űrlapkitöltő Rendszer) honlapja az alábbi linken érhető el:

https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes

 

A beadványok beküldéséhez itt is ügyfélkapus hozzáférés szükséges. Az ügyfélkapus bejelentkezést követően válik elérhetővé a beadványok kitöltése, feltöltése.

 

Az ÁNYK rendszerben megszokott űrlap (fedőlap) adattartalma nagymértékben bővült. Az OBR rendszer ellenőrzi a kötelező adatokat, melyek kitöltése nélkül nem küldhető be beadvány, valamint fontos a mezők kitöltési sorrendje, mert bizonyos mezők módosítása esetén az OBR rendszer törli az esetlegesen már megadott mérleg és/vagy eredménykimutatás adatokat.

 

 

Beszámoló készítése és feladása egyszerű a Hessyn - Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programmal

 

 

Az új eljárással történő beszámoló kitöltést és beküldést jelentősen egyszerűsíti a Hessyn – Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programunk.
A program a fedőlap (űrlap) adatok egy részét – a kiválasztott beszámoló típustól függően – kitölti, és ellenőrzi a feladás előtt a kötelezően kitöltendő mezőket, valamint a beszámoló egyéb logikai összefüggéseit. A mellékletek már itt a programban csatolhatóak (PDF modul használata esetén) és ezekkel a mellékletekkel együtt készül el a feladás az OBR rendszer felé, ahol már csak az ellenőrzés és a beküldés történik.

Nagy előnyt jelent, hogy a beszámoló és ezzel együtt az fedőlap adatok menthetők és így bármikor folytatható azok kitöltése, valamit a következő évben betölthetők az előző évi adatok és ezzel együtt a fedőlap adatok is (amelyek nem évhez kötöttek), és így azokat nem kell ismét kitölteni.

 

 

 

 obrhessynnyomtatvanykitoltofeladas.png

 

 

*Jogszabályi háttér, hivatalos tájékoztatók

A beszámolókat a 24/2006. (V.18.) igazságügyi miniszteri rendelet 1.§-ának (2) bekezdése szerint kell közzétenni.

„Az elektronikus irattárban csak a közigazgatási informatikáért felelős miniszter által kibocsátott ajánlásban foglaltaknak megfelelő, a céginformációs szolgálat honlapján közzétett informatikai feltételeknek megfelelő elektronikus beszámoló helyezhető el, és a beszámolóhoz csak ilyen űrlap mellékelhető.”

http://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap

 

 

A tájékoztatóban közölt információk nem tekinthetők tanácsadásnak, így kizárólag általános iránymutatásként szolgálnak, és nem helyettesítik az adott ügylet esetenkénti vizsgálatát, illetve az adótanácsadást. A Hessyn Kft. nem vállal felelősséget a tájékoztatóban esetlegesen szereplő elírásokért vagy annak eltérő értelmezéséért, valamint a tájékoztatóban található információk alapján eljáró személyek ebből fakadó esetleges káráért vagy veszteségéért.