Gyakran Ismételt Kérdések
Felhasználói tájékoztató                                                                                                                                                            verzió 1.0
×
Menü
Index
 

1.4. Regisztráció a NAV online számlázó rendszerébe

 

Technikai felhasználó létrehozása

A számla adatok online adatszolgáltatásához szükséges, hogy a NAV online számla rendszerében technikai felhasználói regisztráció történjen.
Ennek lépéseit szeretnénk az alábbiakban bemutatni, viszont a rendszer működését, ellenőrzési mechanizmusait nem ismerjük, ezért, ha a regisztráció során elakadnának, akkor a NAV ügyfélszolgálatánál tudnak segítségükre lenni.
 
Első lépésként a NAV online weboldalra kell belépni: https://onlineszamla.nav.gov.hu/
Itt a jobb felső sarokban található a Regisztráció indítása.
A regisztrációt az a személy jogosult elvégezni, aki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval és jogosult a cég ügyeiben eljárni.
Fontos! A regisztráció során a személy adatok megadására 5 perces időkorlát van. Ha ez az idő letelik, akkor a regisztráció sikertelen lesz. 
 
 
Az adatkezelési tájékoztató elfogadásával lehet csak folytatni a regisztrációs folyamatot. Az „Adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció” gombot választva az ügyfélkapus bejelentkezési képernyő jelenik meg, ahol az ügyfélkapus regisztrációs adatok megadását követően visszatér a rendszer az online számla weboldalra.
Ezen a képernyőn a személyes adatok megadása szükséges.
Az adatok megadásánál fontos, hogy minden a helyes adatokkal (ahogy a személyi okmányokban is szerepel) kerüljön kitöltésre, mert egyéb esetben az azonosítás sikertelen lesz. Például a születési hely mezőben – amennyiben budapesti születési hely van megadva – szükséges a kerület megadása is a helyes formátumban (pl. Budapest 05).
 
Ha minden adat kitöltött, akkor a Személyi adatok ellenőrzése szükséges.
Ha sikeres a személyi adat hitelesítés, akkor egy Felhasználói nevet szükséges megadni.
 
 
Következő lépésben ki kell választani a regisztráció típusát.
Ez lehet Gazdálkodó szervezet vagy Egyéni vállalkozó (magánszemély).
Gazdálkodó szervezet esetén az adószámot, Egyéni vállalkozó esetén az adószámot és az adóazonosító jelet kell megadni.
Az adatok megadás után az Adózói adatok ellenőrzése során a rendszer ellenőrzi, hogy az adott személy a megadott adószámmal rendelkező cégnél képviseleti joggal járhat-e el.
 
 
Ha az ellenőrzést követően a kitöltő személy jogosult a gazdálkodó szervezet vagy az egyéni vállalkozó nevében regisztrálni, akkor a következőkben az ügyfél regisztrációhoz szükséges a részletes adatok megadása.
Ez két részből áll.
Egyrészt meg kell adni a képviseletben eljáró felhasználó adatait: felhasználó név (kitöltésre kerül a korábbi adatok alapján), jelszó, e-mail cím, telefonszám, és ha szükséges, akkor a kapcsolattartás nyelvét is be lehet állítani.
 
 
 
Másrészt meg kell adni az adózó adatait is: adózó neve, e-mail címe, telefonszáma és cím adatai. Ezek alapértelmezetten kitöltésre kerülnek a megadott adószám alapján.
 
 
Ha minden adat kitöltött, akkor a regisztráció gombbal lehet véglegesíteni a regisztrációt.
Ezzel a regisztrációval az úgynevezett elsődleges felhasználó került rögzítésre.
A regisztrációt követően automatikusan a bejelentkezés ablak fog megjelenni.
 
 
Itt a regisztráció során megadott felhasználói névvel és jelszóval kell bejelentkezni.
A bejelentkezést követően az elsődleges felhasználónak van lehetősége felvinni másodlagos felhasználókat és a technikai felhasználókat. Ezt úgy lehet megtenni, hogy a kezelni kívánt cég adószámára kattintunk.
 
 
A jobb felső sarokban látszik, hogy ki a belépett felhasználó és az is, hogy melyik cég nevében jár el.
 
 
A Felhasználók menüpontot választva láthatóak a cég nevében eljáró felhasználók. Elsőként csak az újonnan regisztrált ún. elsődleges felhasználó látható. Itt van lehetőség megadni új felhasználókat.
 
 
Elsődleges felhasználó csak egy lehet, ezért ez a funkció inaktív. A technikai felhasználó felviteléhez csak a jelszót kell megadni, mert az egyéb adatok (felhasználónév, XML aláírókulcs, XML cserekulcs) automatikusan kerülnek generálásra.
A jelszó adatot viszont fontos megjegyezni, mert erre szüksége lesz a programba történő Online adatszolgáltatási adatok rögzítésékor, és amíg az egyéb adatok másolhatóak, addig a jelszó nem! 
 
 
 
Ha a jelszó (és az egyéb beállítások) megadásra került(ek), akkor az alábbi képernyő jelenik meg.
 
 
Fontos, hogy a Jogosultságok beállításánál a két jelölhető mező „Számlák kezelése” és a „Számlák lekérdezése” be legyen pipálva, mielőtt a Mentés gombra lépünk.
 
 
 
Itt a Kulcsgenerálás funkcióval készíthető el az XML aláírókulcs és az XML cserekulcs.
A programba ezeket a technikai felhasználó adatokat kell rögzíteni.
 

Másodlagos felhasználó létrehozása

A NAV online számla rendszerben lehetőség van rögzíteni az ún. másodlagos felhasználót is.
 
Célszerű megadni a regisztráció során másodlagos felhasználót is, mivel bárminemű beavatkozás szükséges a számlázó programmal beküldött számla adatban (pl. a partner adószáma elírásra került és nem létezik a NAV rendszerében). Vagy, ha hosszabb ideig nincs internet-hozzáférés, vagy egyéb hálózati hiba miatt az automatikus adatszolgáltatás nem lehetséges, akkor a másodlagos felhasználó tudja a NAV online számla rendszerében felrögzíteni a számla adatokat. (Feltéve, ha jogosultság kiosztásnál erre jogot kapott.)
 
Másodlagos felhasználót szintén a Felhasználók menüpont alatt az új felhasználó funkcióval lehetséges rögzíteni.
A másodlagos felhasználó funkciót választva az alábbi képernyő jelenik meg.
 
 
A szokásos adatok (felhasználónév, jelszó, e-mail cím, stb.) megadása mellett beállíthatóak a másodlagos felhasználó jogosultságai is.