Gyakran Ismételt Kérdések
Felhasználói tájékoztató                                                                                                                                                            verzió 1.0
×
Menü
Index
 

1.2. DEMO program telepítése, általános tudnivalók

 

Általános Hessyn program telepítési útmutató

Az Internetes oldalról (www.hessyn.hu) mindig a legfrissebb verzió érhető el a programokból. A programok telepítésekor alapértelmezetten a Firebird 1.5 adatbázis-kezelő kerül fel a gépre. Amennyiben már van futó Firebird szolgáltatás, akkor ez a telepítési funkció nem hajtódik végre.
 
A program a telepítés után nem regisztrált (DEMO) változatban kerül fel a gépre, mely a megvásárolt géplicencek számával megegyező gépen használható és azok aktiválásával válik teljeskörűen használhatóvá. A program működése nem regisztrált (DEMO) módban megegyezik a regisztrált program működésével. A korlátozása általában a rögzíthető adatok számának a limitálása.
 

Telepítés lépései

A „Telepítő Varázsló” futtatásakor az első lépés az útvonal kiválasztása, ahova a programot szeretné telepíteni. Javasolt az alapértelmezett útvonal meghagyása. Jogosultsági problémák miatt fontos, hogy a Program Files, Program Files (x86) mappába semmiképp ne kerüljön telepítésre a program.
 
 
Amennyiben több példányban szeretné az adott gépre feltelepíteni a programot, akkor célszerű az ikonokat mindig átnevezni, mielőtt a következő példányt telepítené, máskülönben az ikon mindig a legfrissebben feltelepített programra fog mutatni. Természetesen az is megoldható, hogy az „Ikon létrehozása az Asztalon” opcióban a pipa eltávolításra kerül és majd később a felhasználó hozza létre a programindításhoz szükséges ikonokat. Ezután megkezdődik a fájlok kibontási folyamata. Amikor a „Telepítő Varázsló” elér az adatbázis-szerver telepítése, program konfigurálása részhez, akkor az alábbi képernyő jelenik meg.
 
 
 
A program mappába telepítésre kerül a HessynKarbantartó segédprogram is, amivel szükség esetén a kapcsolódási adatokon lehet változtatni.
 
Nem fog hálózaton futni, csak ezen a gépen (önálló felhasználós, 1 gépes) telepítés esetén is előfordulhat, hogy a gép nem tud csatlakozni a Local/Localhost kapcsolattal. Ebben az esetben a HessynKarbantartó segédprogrammal kapcsolódási protokollt szükséges átállítani TCP/IP-re majd a kiszolgáló IP címéhez a 127.0.0.1 számsort rögzíteni.
 

Hálózatos telepítés

Szerver, kiszolgáló gépre:
Elsőként mindenképpen a szerver (kiszolgáló) gépre szükséges telepíteni a programot.
A telepítést követően célszerű elindítani a programot, az első üres adatbázis létrehozása miatt, illetve, azért is, hogy kiderüljön az alapbeállítások megfelelőek-e a program indulásához.
 
A program mappa kezelése esetén fontos, hogy a DATABASES adatbázis könyvtár nem lehet megosztva, mert a Firebird program nem tud kapcsolódni megosztott fájlokhoz.
 
A szerver gépen beállított bármilyen tűzfal gátolhatja a Firebird program kommunikációját (az alapértelmezett Windows tűzfal is gátolja a kapcsolódást). Erre megoldás, ha a tűzfal beállításoknál a kivételek közé felvételre kerül az fbserver.exe fájl. Ez a fájl alapértelmezetten a Program Files vagy Program Files (x86) könyvtáron belül a Firebird/Firebird_1_5/bin mappában található.
 
Hálózati beállítás esetén fontos, hogy a szerver (kiszolgáló) gép IP címe ne legyen dinamikus IP cím, mert a kapcsolat az IP cím alapján történik. Ha ez nem valósítható meg, akkor a kapcsolatot úgy kell beállítani, hogy kiszolgáló nevét adja meg a kapcsolódási adatoknál.
 
Munkaállomás, felhasználó gépre:
A munkaállomásra telepítés során ügyelni kell arra, hogy a szerver IP címe helyesen legyen megadva.
 
A csatlakozáshoz nem szükséges a port beállítása, ha mégis szeretnék ezt megtenni, akkor a 3050 számú porton kommunikál a Firebird program.
 
A telepítés során fontos ügyelni arra, hogy az Adatbázisok útvonalát úgy kell megadni, ahogy a szerver gép könyvtár szerkezetében is megtalálható az útvonal. Például, ha egy fájlkezelőben a szerver gép meghajtó jele az F:\ meghajtó, de a szerver gépen a könyvelő program a C:\Hessyn\... útvonalon található, akkor a munkaállomás kapcsolatában is úgy kell beállítani, hogy C:\Hessyn\...\Databases\ legyen az adatbázisok útvonala.
 

Általános információk

Ha korábban már telepítésre került Firebird program a gépre, akkor elképzelhető, hogy az adatbázishoz való csatlakozás a fentiek figyelembevétele ellenére nem sikerül. Ennek több lehetséges oka van.
Az egyik leggyakoribb ok, hogy a korábbi Firebird telepítés nem teljes telepítésként került a gépre (bizonyos programok esetén az adatbázis kommunikációhoz nincs használatban a Firebird program minden összetevője, ezért a telepítő csomagban csak egy „rész” telepítő található).
Megoldás a Firebird program eltávolítása, majd a program újratelepítése a hivatalos telepítő csomaggal.
 
Egy másik gyakori ok, hogy a korábban telepített Firebird program telepítés során megváltozott az alapértelmezett Firebird SQL szerver rendszergazdai jelszava.
Ha a Firebird program nem tud bejelentkezni, akkor lehetséges, hogy a kapcsolat amiatt hiúsult meg, hogy a program nem tudta létrehozni a programhoz szükséges felhasználónevet és jelszót. Ez manuálisan is megtehető, amennyiben ismert a SysDBA jelszava.